Executivul pregateste un proiect de ajutor pentru clientii cu credite in valuta. Guvernul a trimis un nou proiect in Parlament prin care vrea sa garanteze 50% din conversia unui credit ipotecar din valuta in lei, potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante. Guvernul mai vrea ca la convertirea creditului in franci elvetieni, bancile sa ofere si o reducere cu 15% a sumei datorate, in urma conversie din franci in lei. Insa, exista o problema: statul nu face legi cu dedicatie si cei 15% s-ar putea interpreta ca ajutor, deci legea ar putea avea probleme. Bancile vor trebuie sa accepte programul daca vor garantarea a 50% din credit.

Proiectul de lege a fost prezentat astazi in Comisia de buget din Camera Deputatilor

Alesii considera ca bancile sunt interesate sa duca la final creditele acordate. Oricum, sunt tot mai putini clienti care ar beneficia de aceasta lege, multe banci si-au rezolvat deja problemele, au conceput deja conversii pentru clientii cu probelme. “Bancile nu pot fi obligate sa ofere acel discount de 15%”, afirma Presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan.

Proiectul ii vizeaza direct pe clientii cu credite ipotecare acordate in franci elvetieni. Statul vrea sa garanteze din datoria convertita in lei iar bancile sa suporte un discount de 15%. Statul nu ar suporta mai mult de 1 mld de lei timp de 1 an

Clientul va putea sa mearga la banca si, daca indeplineste conditiile impuse de banca, va putea sa ceara conversia creditului din valuta in lei, iar la acest credit transformat sa se aplice un discount de 15%. Creditul rezultat in urma acestei reduceri cu 15% va fi garantat in proportie de 50% de stat. Acest lucru inseamnă ca statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului.

 

Mugur Isarescu a sustinut permanent ca bancile din Romania nu au fost ajutate cu bani de la Stat

Gheorghe Piperea: “Legea nu este buna, noi contribuabilii vom trebui sa suportam alte riscuri. Statul roman nu trebuie sa plateasca. Conversia nu se va face la cursul istoric ci la cursul de astazi, fiind un proiect extrem de periculos. Exista sanse mari sa fie adoptat proectul, din pacate, aceasta reglementare este sustinuta de Guvern, sunt sanse sa treaca asa, dar nu este un ajutor real pentru clienti, platile vor fi suportate de statul roman, deci de romani”, a spus Piperea la Digi24.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)