Intr-un interviu acordat pentru Reuters, Steven van Groningen, presedintele si director general al Raiffeisen Bank, a vorbit despre o eventuala preluare locala dar si despre consolidarea sectorului bancar din Europa. “Raiffeisen ar putea cauta sa preia un creditor local mai mic daca pretul va fi corect si valoarea bancii este buna, dar o astfel de decizie trebuie luata de actionarii bancii””, a explicat van Groningen, citat de Agerpres.

Solid, dar cu… 40 de banci?

“Daca ma uit pur si simplu la situatia din Romania, este destul de dificil sa vad de ce ar fi nevoie de 40 de banci … si cu ambitia de a fi o banca universala. Nu cred ca este ceva realist, nu este eficient din punct de vedere al costurilor, in special pe fondul majorarii semnificative a costurilor in ceea ce priveste flexibilitatea sistemului, capitalul etc”, a subliniat oficialul.

Acesta a adaugat: “Cred ca este de neevitat sa vedem consolidarea si poate este un moment potrivit sa faci asta si poate, cine stie, rezultatele verificarii calitatii activelor vor contribui la asta”.

Van Groningen a declarat ca schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la creditele neperformante au avut un efect minim asupra portofoliului Raiffeisen si nu se asteapta la mari surprize sau la pierderi ascunse in sistemul bancar.

“Sunt increzator ca nivelul nostru este realist: suntem aproximativ la jumatate din media ratei creditelor neperformante (NPL) in Romania”, a declarat seful Raiffeisen Bank Romania.

intrebat daca Raiffeisen a simtit presiune in urma deciziei Bancii Nationale a Romaniei de a reduce, in mod accelerat, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar inaintea verificarii calitatii activelor, Steven van Groningen a raspuns: “Evident ca ne supunem acelorasi reglementari, dar le-am studiat si ele au avut un impact neglijabil asupra portofoliului nostru, astfel incat am facut deja ceea ce ne-a solicitat BNR”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)