Steven van Groningen a reacționat pe pagina personală de Facebook la criticile apărute în ultimele zile în urma propagării informației privind prezența sa la protestele din Piața Victoriei.

Președintele Raiffeisen Bank subliniază faptul că, în ciuda interpretărilor ”previzibile”, a decis să meargă alături de familia sa pentru că îi pasă. ”Era de așteptat că unii vor exploata prezența mea într-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum”, a subliniat Steven van Groningen.

Totodată, șeful Raiffeisen Bank vorbește despre prezența la protestul împotriva corupției și împotriva Ordonanței de Urgență 13 privind modificare Codul Penal și de Procedură Penală ca despre o decizie personală, pentru că ”înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”.

Iată mai jos întreaga declarație pe care președintele Raiffeisen Bank a transmis-o în legătură cu subiectul acesta.

”Marțea trecută, seara, mă sună unul dintre copiii mei. “Tata! Ai auzit?” Și îmi povestește despre ordonanțe. ”Mergem în piață! Veniți și voi?”

Era târziu și am lăsat copiii să se ducă singuri.

Miercuri am înțeles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasă, dintre care mulți s-au grăbit să ajungă în piață. Era târziu când am ajuns și noi, iar în partea opusă a pieței erau deja incidente pe care forțele de ordine încercau să le aplaneze. Așa că nu am stat mult. Totuși am rămas impresionat de ce am văzut și ne-am dus în continuare în fiecare seară, cu familia.

Prezența mea acolo este o decizie personală. Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferență față de cei cu care m-am întâlnit acolo – clienți, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioană olimpică, angajați. La fel ca în cazul lor, dorința mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, într-o Românie mai prosperă, este total legitimă.

Înțeleg că faptul că îmi pasă de ceea ce se întâmplă în România, țara unde am locuit 20 de ani și care pentru mine este acasă, îi deranjează pe unii. Am văzut reacții de indignare de la politicieni, declarații că ”nu este corect” să mă aflu acolo.

Da, sunt și președinte de bancă. În acest rol, îmi pasă de cele 5.500 familii de români care depind de salariul de la bancă, îmi pasă de viitorul lor, dar și de cele 2 milioane de clienți care ne-au încredințat economiile lor și de cele 30.000 de companii finanțate de bancă.

Politicienii nu ar trebui să fie surprinși de poziția mea. De cel puțin 10 ani am același discurs.

Pentru a crea valoare, pentru a crește productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislație făcute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutată cu cei afectați, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativă trebuie făcută pe baza unei analize de impact – o altă prevedere legală care adesea nu este respectată de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioadă rezonabilă de implementare a legilor.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar să ne prefacem că dialogăm.

În ultimii 10 ani s-au schimbat prea puține din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce să ne obosim cu contraargumente, dacă este mult mai simplu să discredităm sau să insultăm orice voce critică?

Ad hominem nu este un semn bun când este vorba despre un proces democratic.

Îmi pasă. De aceea am fost în piață. Era de așteptat că unii vor exploata prezența mea într-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum.”

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)