Profitul net al Raiffeisen Bank a inregistrat o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut – 54 milioane euro la jumatatea acestui an – fata de 36 milioane euro in prima jumatate a anului 2016. Banca anunta ca activele totale au crescut cu 6%, pana la 7,32 miliarde euro de la 6,89 miliarde euro (iunie 2016).
In primele sase luni ale anului, Raiffeisen Bank a continuat sa finanteze clientii din toate segmentele si sa investeasca in tehnologie pentru simplificarea interactiunii clientilor cu banca.
Portofoliul de credite nete al bancii a crescut in ulti mele 12 luni cu 3%, pana la 4,32 miliarde euro.
Creditele nou-aprobate in aceasta perioada au fost de 1,4 miliarde de euro, mai mult de o treime
fiind acordate segmentului persoanelor fizice.
Pentru clientii persoane fizice, banca a continuat simplificarea ofertei de servicii de tranzactionare si
a reusit optimizarea costurilor si chiar acordarea de costuri zero in premiera pe piata romaneasca
la o paleta extinsa de produse si servicii, prin includerea in pachetele de cont curent a solutiilor de
finantare si economisire. S-a observat astfel cresterea utilizarii lunare a serviciilor electronice, in
special mobile banking (+125%), iar circa o treime din produsele de economisire au fost deschise
digital. Sustinerea planurilor clientilor s-a concretizat prin solutii de finantare constant imbunatatite in
linie cu preferintele digitale ale clientilor nostri (lansarea Flexicredit inwww.raiffeisen.ro.) si prin
simplificarea si cresterea rapiditatii contractarii produselor de creditare (Flexicredit, Casa Ta).
In cazul clientilor inclinati spre economisire, circa o jumatate din volumele plasate de acestia sunt in
produse de economisire cu maturitatea de 6 si peste 6 luni, confirmand succesul initiativelor bancii
de a orienta clientii spre economisirea pe termen lung.
Eforturile bancii de a oferi solutii accesibile de finantare pentru afacerile locale se regasesc in
preocuparea de acorda finantari cat mai accesibile IMM-urilor. In mai 2017, Raiffeisen Bank a
semnat doua noi acorduri cu Fondul European pentru Investitii (EIF), in valoare totala de 387
milioane EUR, sub programele COSME si Initiativa pentru IMM-uri, in vederea facilitarii accesului la
finantare a IMM-urilor in urmatorii trei ani.
In prima parte a anului 2017, soldul creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii a crescut cu peste 1 0%. In acelasi timp, clientii IMM au fost foarte activi in tranzactionare, generand circa 3,6 milioane de operatiuni. Si in ceea ce priveste acumularile in conturile companiilor IMM-urile au avut o performanta deosebita, cu cresteri de circa 30%.
In segmentul companiilor mari, banca a inregistrat finantari in crestere in domenii ca: servicii de
sanatate, infrastructura, retail, auto, logistica, dar si in sectorul imobiliar, prin finantarea si refinantarea cu succes a unor proiecte de referinta din Bucuresti, Cluj Napoca sau Timisoara.
In demersul de a sustine antreprenorii in procesul de extindere si administrare mai eficienta a afacerilor lor, banca a lansat in 2017 programul „Catalizator”. Acest program este structurat in sesiuni cu caracter practic si abordeaza teme importante pentru antreprenorii care au ajuns la o anumita consistenta a afacerii (cum sa construiesti o strategie de afaceri si o cultura organizationala de succes, cum sa promovezi imaginea de brand, mana gement financiar, cresterea vanzarilor, managementul echipei etc). Mai mult, acest program are scopul de a facilita crearea unei comunitati de afaceri sanatoase care sa impartaseasca idei, oportunitati de afaceri si relatii valoroase de business.
In prima jumatate a anului 2017, banca a fost activa si in tranzactii desfasurate pe piata de capital.
Raiffeisen Bank a facut parte din consortiul de interme diere a celei mai mari oferte publice secundara initiale ale unei companii private listata la Bursa de Valori Bucuresti, in valoarea de 945 milioane RON, si anume Digi Communications NV, unuldintre principalii furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria.
Conturile curente ale populatiei si intreprinderilor mici au crescut din nou intr-un ritm sustinut (+30%)
si au ramas forta principala din spatele avansului inregistrat de soldul depozitelor de la clientela  (+14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 5,90 miliarde euro). Pe fondul unor rate de dobanda care continua sa se mentina la minime istorice, aceasta evolutie subliniaza increderea de care ne bucuram din partea clientilor nostri.
Cresterea portofoliului de credite a generat si un usor avans de 1% in cazul veniturilor nete din dobanzi, principala noastra sursa de venit. Veniturile totale ale bancii insa, in valoare de 217 milioane euro, sunt in scadere cu 3% (excluzand tranzactia VISA din 2016). Principalele motive care au dus la usoara diminuare a veniturilor totale sunt digitalizarea serviciilor noastre, alaturi de lansarea de noi pachete de cont curent si a produselor de creditare si economisire la preturi avantajoase clientilor.
In acelasi timp, costurile operationale ale bancii au crescut cu 3%, pana la 131 milioane euro, influentate, printre altele, de costurile de transport si procesare a numerarului, evolutie in linie cu tendinta pietei. Am continuat sa ne dezvoltam capabilitatile digitale, sa eliminam complexitatea dinpre procesele noastre si sa introducem metode inovatoare de a face lucrurile, iar economiile astfel realizate au fost alocate catre investitii in initiative strategice.

Tendinta de scadere a costurilor cu provizioanele a continuat, urmand evolutia pozitiva a economiei in ansamblu si imbunatatirea comportamentului de plata al clientilor: provizioanele pentru deprecierea creditelor (normalizate, fara efectul cominat al legii darii in plata si conversiei cu discount a creditelor in franci elvetieni) au scazut pana la 20 milioane euro, fata de 26 milioane euro la jumatatea anului 2016.
„Rezultatele noastre la sase luni sunt inca o confirmare a pozitionarii noastre puternice pe piata bancara romaneasca. Anul acesta am implinit 20 de ani pe piata si sunt mandru de ce am reusit pana acum. Vom continua sa ne concentram pe dezvoltarea relatiilor cu clientii existenti, pe atragerea de noi clienti pentru a ne asigura o crestere echilibrata si constanta pe toate segmentele.
In paralel, eforturile noastre se indreapta spre inovare si simplificare a interactiunilor cu banca. Clientii doresc o interactiune cat mai simpla si mai rapida cu banca, asteptarile lor cresc odata cu evolutia tehnologiei, iar noi trebuie sa raspundem acestor cerinte. Este clar ca fata industriei bancare se schimba, iar noi nu ne-am propus numai sa fim o parte din aceasta schimbare, ne-am propus sa fim deschizatori de drum, asa cum am reusit sa fim de multe ori pana acum”, spune Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.
Clientii Raifeisen Bank tranzactioneaza din ce in ce mai mult pe canale electronice Raiffeisen Bank inregistreaza o crestere sustinuta in utilizarea canalelor alternative de catre clienti, ajungand pana la 344.000 clienti activi pe canale electronice (online si mobile banking). De asemenea, numarul de automate multifunctionale instalate a ajuns la 164 (fata de 83 la mijlocul anului precedent), clientii avand astfel acces la procesarea operatiunilor curente in orice moment al zilei. Platile electronice efectuate prin intermediul bancii de catre clientii companii au fost de circa 87% pentru clientii IMM si de 96% in segmentul companiilor medii si mari. Utilizarea lunara a serviciilor electronice de catre persoanele fizice ainregistrat de asemenea o apreciere semnificativa, respectiv o crestere de aproape 50% a portofoliului activ.
Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, aproximativ 100.000
IMM-uri si 5.700 de companii. Reteaua numara 466 de agentii, aproximativ 1.100 de ATM-uri,
164 de MFM (automate multifunctionale) si aproximativ 18.000 de EPOS-uri.
Banca avea la jumatatea anului 2017 5.190 angajati, fata de 5.311 in iunie 2016.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)