În 2018, guvernul Suedez calcula costurile unui viitor fără numerar. Chiar dacă 95% dintre plățile făcute de suedezii cu vârsta între 18 și 24 de ani sunt făcute cu cardul de debit sau prin intermediul unei aplicații de smartphone, Parlamentul a decis că numerarul nu poate să dispară.

Să găsești o societatea fără numerar în Suedia era tot mai plauzibil până când a fost adoptată legea ce forțează băncile să ofere în continuare bani cash.

Legea va intra în vigoare efectiv la 1 ianuarie 2021 și prevede obligația instituțiilor de credit de a furniza servicii de numerar. In caz contrat, acestea vor fi amendate!

Autoritatea suedeză pentru poștă și telecomunicații va supraveghea punerea în aplicare a noii legi și se va asigura că băncile care dețin peste 70 miliarde de coroane în depozite oferă numerar în toată Suedia. Iar Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea să perceapă amenzi băncilor care nu se conformează.

De ce fac suedezii un pas înapoi

Autoritățile din Suedia atrag atenția că o societate fără bani cash ar fi paralizată în cazul unui dezastru natural sau al unei invazii și nu este nevoie decât să cadă internetul sau electricitatea pentru ca întregul sistem financiar al țării să intre în colaps. De asemenea, autoritățile consideră că lipsa cashului este o problemă pentru străinii care vin în țară, dar și pentru cetățenii cu dizabilități mentale, cei în vârstă sau pentru cei care locuiesc în zonele rurale.

În prezent, peste 300.000 de suedezi trebuie să străbată mai mult de 20 de kilometri distanță de casă pentru a găsi un bancomat.

Legea a fost votată în luna noiembrie 2019, însă va începe să se aplice abia la 1 ianuarie 2021

“Din nefericie, băncile continuă să reducă deținerile și serviciile în bani lichizi, mai ales în zonele cu populație puțină. Acestă lege obligă băncile să ofere clienților cash pe tot teritoriul țării”, declara ministrul Finanțelor, Per Bolund, anul trecut.

In forma votată, legea nu a stabilit o limită a numărului maxim de kilometri pe care cetățenii ar trebui să îi parcurgă pentru a avea acces la un bancomat. Așadar, până la intrarea în vigoare, băncile vor negocia cu Autoritatea suedeză pentru poștă și telecomunicații noile cerințe si aplicarea acestora.

Noua lege va opri mișcarea Suediei către o societate fără numerar?

Statul nu doreste o reînviere a numerarului, ci mai degrabă vrea să prevină dispariția cash-ului. Serviciile precum Swish și plățile cu cardul contactelss fac viața atât de ușoară, astfel că pentru majoritatea suedezilor numerarul va rămâne o raritate.

Spre exemplu, peste 4.000 de suedezi și-au implantat microcipuri în mâini, permițându-le să plătească pentru transportul feroviar și alimente, sau să intre în birouri fără cheie. Restaurante, autobuze, locuri de parcare și chiar toalete plătite depind de clicuri, nu de numerar.

În 2018, autoritățile solicitau băncilor să păstreze bancnotele și monedele în circulație, până când guvernul va afla impactul renunțării la cash pentru consumatorii bătrâni care nu sunt familiarizați cu tehnologia.

“Dacă cashul va dispărea, ar fi o mare schimbare, cu implicații majore pentru societate și economie”, spune Mats Dillén, șeful unui comitet parlamentar suedez care a studiat problema.

In Suedia, folosirea numerarului este în continuă scădere, iar in primele 6 luni din 2019 s-au retras de la bancomat doar 41 de miliarde de coroane (4,18 miliarde de dolari), o scădere de 10% față de 2018.

Doar 56,6 miliarde de coroane suedeze se află în prezent în circulație în Suedia.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)