Datele publicate de Banca Națională a României indică o creștere a activelor totale din sectorul bancar cu 3.1% trimestru/trimestru și 6.2% an/an, până la 472,9 miliarde RON în trimestrul 3, nivel record.

Potrivit analiștilor Băncii Transilvania, evoluția a fost influențată de climatul pozitiv din piața creditului și de declinul costurilor de finanțare ale statului.

Cu toate acestea, profitul industriei bancare din România este în scădere în primele nouă luni, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul net agregat s-a diminuat cu 13.2% an/an la 5 miliarde lei (anualizat) în primele nouă luni din 2019, scăderea fiind influențată cu precădere de măsurile privind taxarea activelor bancare.

Băncile din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2018.

La finalul lunii septembrie rata creditelor neperformante s-a situat la 4.58%, în zona minimală din 2009 (4,56% în luna august).

Potrivit analiștilor Băncii Transilvania, performanța financiară a sectorului bancar va fi influențată de ajustările specifice finalului ciclului economic post-criză și de implementarea Revoluției Digitale în trimestrele următoare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)