Creditele ipotecare cântãresc tot mai greu în bilanțurile bãncilor, de la un an la altul. Evoluția este susținutã în special de cererea mare de locuințe. Iar în volumul total al creditelor ipotecare, Prima Casã a început sã cântãreascã, odatã cu 2009, anul de lansare a programului, tot mai mult. Înclinația bãncilor spre acest împrumut a fost fireascã, ținând cont cã este susținut cu garanții de stat și are prizã la public datoritã avansului mic.

Acum, dupã aproape opt ani de la lansarea programului, creditele Prima Casã cântãresc mai greu în portofoliul de ipotecare decât împrumuturile standard, la unele bãnci. În schimb, alte bãnci au pus accentul pe acordarea de ipotecare standard. Multe dintre acestea au creditat masiv în perioada pre-crizã, când programul Prima Casã nu era lansat.

În cazul BRD, unul din liderii programului guvernamental, împrumuturile Prima Casã dețin nu mai puțin de 70% din soldul ipotecarelor. La nivel de sistem, banca ocupã locul doi într-un clasament privind soldul total al împrumuturilor pentru locuințe (credite proprii și credite Prima Casã), cu 10 miliarde de lei. O situație similarã întâlnim la Raiffeisen Bank, un alt finanțator important în cadrul programului guvernamental. În bilanțul Raiffeisen Bank, creditele Prima Casã reprezintã circa 60% din totalul împrumuturilor ipotecare acordate. Cel mai mare creditor ipotecar de la noi, BCR,  are un sold de 12 miliarde de lei pe acest segment și o pondere a împrumuturilor Prima Casã în total credite ipotecare de circa 35%.

Pentru Banca Transilvania, de asemenea unul dintre cei mai mari creditori din programul guvernamental, creditele Prima Casã reprezintã circa 40% din totalul împrumuturilor acordate pentru locuințe, banca având un sold total al creditelor ipotecare de 7 miliarde de lei.

Sodul împrumuturilor Prima Casã în totalul creditelor acordate de bãnci a crescut în special anul trecut. Odatã ce programul a fost scos de sub incidența legii privind darea în platã, Prima Casã a devenit principalul împrumut ipotecar spre care s-au orientat bãncile. În total, în 2016 s-au acordat credite Prima Casã în valoare de 6,6 mliarde de lei, un record de la lansarea programului. Per ansamblu, soldul creditelor ipotecare (Prima Casã și credite standard) a ajuns la finele anului trecut la 58,4 miliarde de lei, fiind în creștere tot cu  6,6 miliarde de lei fațã de 2015.

Concentrare mare a pieței

La sfârșitul anului 2016, volumul total de credite ipotecare existente în piațã era, așadar, de 58,4 miliarde de lei. Cumulat, cei mai importanți 10 jucãtori de pe aceastã piațã aveau în sold credite ipotecare de circa 50 de miliarde de lei, potrivit raportãrilor financiare și datelor furnizate Revistei BankingNews de cãtre bãncile comerciale. Pornind de la aceste date, observãm cã soldul creditelor acordate de primele zece bãnci din sistem reprezintã peste 80% din volumul total al împrumuturilor pentru locuințe. Mai mult, primii trei jucãtori de pe piața de profil dețineau 50% din creditele ipotecare acordate în sistemul bancar, ceea ce denotã un grad mare de concentrare la nivelul pieței de împrumuturi ipotecare.

În topul realizat prezentãm soldul creditelor ipotecare în cazul celor mai importanți creditori pe acest segment. De la caz la caz, pentru fiecare bancã au fost folosite datele privind situația financiarã din 2016, iar dacã acestea nu au fost disponibile, ne-am raportata la informațiile privind anul financiar anterior, respectiv 2015.

Clasamentul s-a fãcut pe baza datelor disponibile în prezent, dar nu este o ierarhie definitivã. Asta deoarece nu include datele unor bãnci ce s-au concentrat puternic pe segmentul retail anul trecut și în anii anteriori, cum ar fi, de exemplu, ING Bank.

Cele mai active bãnci în 2016

Creșterea soldului de credite ipotecare a fost posibilã în 2016 în special datoritã câtorva bãnci care s-au îndreptat spre aceastã zonã, oferind credite noi sau refinanțãri. Una dintre acestea a fost BCR. Cea ai mare bancã din sistem a vândut persoanelor fizice credite ipotecare și de consum în valoare de 5,5 miliarde de lei, o pondere importantã pe din total fiind deținutã de finanțãrile Prima Casã. Refinanțãrile, axate și pe zona de ipotecare, au cântãrit greu în bilanțul bãncii, banca oferind soluții mai avantajoase de credit pentru 200.000 de clienți în intervalul 2015-2016.

De asemenea, pentru Banca Transilvania, soldul creditelor acordate clientelei persoane fizice a crescut cu peste 2 miliarde de lei. Banca a vândut un volum important de credite ipotecare în 2016, în condițiile în care a pãstrat cu un avans relativ scãzut, dupã ce celelalte bãnci mari au crescut aportul solicitat de la clienți. Concret, banca a solicitat un avans de 20 – 25% pentru creditele ipotecare în lei cu valoare de pânã la 125.000 de euro, în echivalent.

Alte bãnci mari au fost însã puternic afectate de apariția legii privind darea în platã, așa cã au înregistrat o diminuare a soldului de ipotecare. De exemplu, BRD a consemnat o scãdere cu 6,5% a volumului total de credite pentru locuințe în 2016 fațã de 2015.

Cum îşi împart băncile piaţa creditelor ipotecare

Bancă Pondere Prima casă Pondere ipotecare standard Sold ipotecare *(miliarde lei)
       
BCR 35% 65% 12
BRD 70% 30% 10
Banca Transilvania 40,00% 60,00% 7
Alpha Bank n/a n/a 4,5
UniCredit Bank sub 10% peste 90% 4***
Raiffeisen Bank 60% 40% 3,6
Banca Românească 37% 63% 2,8**
CEC Bank n/a n/a 2,75**
Bancpost n/a n/a 2,46**
OTP Bank 33% 67% 1,6
Garanti Bank 6,00% 94,00% 1,4**

*Informațiile sunt valabile pentru anul 2016, dacă nu este menţionat un alt termen
**Date valabile pentru 2015
***În raportările financiare ale băncii, creditele ipotecare sunt consemnate cu un volum de 8,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, potrivit aceloraşi rezultate, banca are o expunere pe persoane fizice de circa 4,5 miliarde de lei. Potrivit calculelor BankingNews, pornind de la declaraţii ale boardului şi rapoarte financiare din anii anteriori, expunerea UniCredit Bank pe zona de ipotecare acordate persoanelor fizice ar fi de aproape 4 miliarde de lei.

IMPORTANT. Acest material a fost publicat în cadrul unei ample analize despre domeniul de profil, disponibilă în Numărul 1 al Revistei BankingNews.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)