Criza “apasa” pe bugetele clientilor bancari. Rezultatele recente publicate de BNR, ne arata ca restantierii cresc si pentru ca ratele achitate pe parcursul unui an, cumulat, insumeaza 4 mld. euro. Cu ce platesc romanii aceste datorii? Cu riscul unei vieti mai scurte si mai stresante. Clientii ar trebui sa achite in fiecare luna la banca rate de peste 330 mil. euro in contul creditelor de consum si ipotecare contractate de la banci, adica 23% din totalul veniturilor obtinute din salarii, potrivit  ZF. Daca un sefrt din salariul lunar merge la banca, jumatate se cheltuie pe plata altor servicii iar abia un sfert pe hrana lunara!!! Acest fapt duce la urmatorul top: al restantierilor bancari pe judete.

TOP restante bancare pe judet

Bucurestenii si firmele din Capitala ocupa primul loc in topul restantierilor la creditele in lei si valuta (echivalent lei) cu o suma de 10,6 miliarde de lei, raportata la nivelul lunii iulie 2012, potrivit BNR.

In top urmeaza judetele Cluj si Timis cu 1,408 miliarde lei, respectiv 1,218 miliarde lei. De asemenea, mai au restante la credite locuitorii si firmele din Constanta – 910,5 milioane lei, Brasov – 884,3 milioane lei, Iasi – 767 milioane lei si Bihor – 737,5 milioane lei.

La polul opus se afla se afla judetul Teleorman cu cele mai mici restante la creditele in lei si valuta (echivalent lei), respectiv cu 80,1 milioane lei, fiind urmat de Covasna cu 95,2 milioane lei, Calarasi – 103,4 milioane lei, Gorj – 110,3 milioane lei, Giurgiu – 115,2 milioane lei si Caras Severin – 125,9 milioane de lei.

Potrivit BNR, valoarea totala a creditelor restante in lei si valuta (echivalent lei) ale populatiei si firmelor, raportate la nivelul lunii iulie 2012, a urcat la peste 26,792 miliarde de lei, de la 24,721 miliarde de lei in luna iunie 2012.

 

Aproape 60% din ratele incasate de banci sunt provenite din 14 judete si din Capitala, unde mai mult de un sfert din veniturile salariale sunt cheltuite pentru onora rea datoriilor la institutiile de credit.

Cei mai indatorati sunt clientii din Botosani, 29% din veniturile incasate de cei 48.000 de angajati din judet ajungand la banci.

Cei din Iasi si Vaslui platesc la randul lor rate de 28% si respectiv 27% din veniturile totale. Un grad ridicat de indatorare, respectiv 26%, se inre – gistreaza si in Bucuresti. Clientii din Capitala ai bancilor platesc in fiecare luna rate de 477 milioane de lei (105 mil. euro) la venituri totale de peste 1,8 miliarde de lei, din care un sfert sunt rate la creditele imobiliare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)