Daca vrei sa stii cat va dura un transfer bancar, primul lucru la care trebuie sa te uiti este daca banca beneficiarului este aceeasi cu banca platitorului. Transferurile intrabancare (intre conturi deschise la aceeasi banca) se fac in aceeasi zi: chiar si imediat in cazul internet-banking-ului.

In cazul transferurilor interbancare intre conturi in Lei deschise la banci diferite, poate aparea o intarziere de max. 24 de ore. Transferurile interbancare se realizeaza prin Transfond, care preia instructiunile de plata de la banca platitorului si le transmite apoi bancii beneficiariului.

Ce faci daca trebuie sa transferi valuta?

Pentru a economisi timp, poti sa schimbi banii direct in conturile tale prin Internet Banking si abia apoi ii trimiti catre prietenul/familia ta. Poti deschide conturi curente in valuta la orice banca din Romania. Sunt recomandate in special daca ai venituri in valuta. In astfel de situatii, un cont in valuta este avantajos deoarece nu mai pierzi bani din conversia valutara.

Daca ai incasari in mai multe valute, nu este obligatoriu sa deschizi un cont curent pentru fiecare moneda. Se poate initia un transfer in Dolari catre un cont in Euro. Doar ca, la incasare, banca iti va tranforma automat suma in moneda in care e deschis contul.

La ce ore se transfera banii

Pentru platile de mica valoare, Transfond organizeaza 3 sedinte de compensare in fiecare zi, in care sunt transmise informatiile de la o banca la alta, ultima incepand la ora 14:05. Daca introduci OP-ul dupa aceasta ora, cel mai probabil tranzactia se va opera in ziua urmatoare. Exista optiunea de a urgenta plata, insa banca iti va cere un comision suplimentar.

Banca trimite OP-uri                Decontarea
catre Transfond                      OP-urilor

Prima sedinta de compensare                          9:05                                    10:05
A doua sedinta de compensare                      11:45                                    12:45
A treia sedinta de compensare                       14:25                                    15:25

Atentie insa, pentru a fi sigur ca banii vor fi virati in contul beneficiarului in aceeasi zi, ar fi indicat sa transferi suma pana la ora 12:00, intrucat programul de decontare difera putin de la o banca la alta.

Material realizat de specialistii Volksbank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)