OTP Bank a căzut la un acord cu National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, pentru achiziționarea unui pachet de 99,28% de acțiuni ale instituției de credit locale, finalizarea tranzacției urmând să aibă loc la începutul a anului viitor, a anunțat OTP Bank România. În urma tranzacției OTP ar urma să urce pe locul 8 în clasamentul bancar din punct de vedere al activelor.

Tranzacția implică acțiunile Băncii Românești (BROM) deținute de Banca Națională a Greciei, precum și achiziția portofoliului suplimentar din România aparținând altor subsidiare ale acesteia.

„Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, menționează OTP Bank România, într-un comunicat.

Valoarea trazacției nu a fost comunicată, în condițiile în care finalizarea acordului este supusă aprobării autorităților de supraveghere.

În comunicat se menționează că „Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a acționat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacția”, precizează instituția bancară.

Laszlo Wolf, directorul general adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, a declarat că tranzacția „demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să își consolideze prezența în regiune”.

„Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluția OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar și îmbunătățirea calității serviciilor”, a precizat Wolf.

La finele lui 2016, Banca Românească era a 14-a bancă din România, cu o cotă de piață de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât și corporate.

În 2014, OTP a achiziționat o altă bancă locală, Millennium Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)