Plati instant in euro

Băncile din zona euro vor fii obligate să ofere “plăți instant” în moneda unică 24 de ore din 24, 7 zile din 7, potrivit unei propuneri legislative adoptată miercuri de Comisia Europeană. Astfel, UE dorește să modernizeze plățile, iar  banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparație cu plățile cu cardul și depozitele directe existente, care pot dura până la câteva zile lucrătoare, potrivit Reuters.

Schimbare seismică a plăților bancare pentru a ajuta companiile și consumatorii

„Trecerea de la transferurile de „a doua zi” la transferurile de „10 secunde” este seismică și comparabilă cu trecerea de la poștă la e-mail”, a spus Mairead McGuinness, inițiatorul proiectului.

Decizia va eficientiza economia și va obține economii pentru companii și clienți, spune oficialul UE.

Noile norme fac parte din politica blocului de “încurajare a dezvoltării de soluții de plată competitive la nivel național și paneuropean bazate pe piață”, într-o regiune în care americanii de la Mastercard și Visa domină plățile transfrontaliere cu amănuntul.

În zona euro există deja o infrastructură pentru plățile instant (PI), dar adoptarea a fost lentă, doar 11% din transferurile de credit în euro fiind efectuate sub formă de PI la sfârșitul anului trecut, afirmă Comisia Europeană într-un proiect de lege privind plățile instantanee.

“Prestatorii de servicii de plată (PSP) care furnizează transferuri de credit în euro vor trebui să ofere serviciul de trimitere și primire de IP în euro. Cerința va acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”, se arată în proiect.

Proiectul stabilește un termen obligatoriu pentru ca PSP să accepte plăți instantanee în euro în zona euro la șase luni de la intrarea în vigoare a noilor norme. Aceștia ar trebui să fie capabili să trimită plăți instant în euro în termen de un an. Băncile din afara zonei euro vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a se conforma.

27 de țări europene forțate să adopte plățile instantanee în euro

Forțarea băncilor din Uniunea Europeană să ofere plăți instantanee în euro este o schimbare „seismică”, va eficientiza economia și va obține economii pentru companii și clienți, a declarat Mairead McGuinness.

Acesta a propus un proiect de lege prin care va cere celor 27 de țări UE să ofere și să primească servicii de „plată instantanee” (IP) la aceeași taxă sau mai mică decât cea pe care o percep pentru transferurile tradiționale.

Potrivit Reuters, în prezent, unele bănci pot taxa un transfer IP cu până la 30 de euro (30 USD) , în comparație cu transferurile tradiționale mult mai ieftine.

„Trecerea de la transferurile de „a doua zi” la transferurile de „10 secunde” este seismică și comparabilă cu trecerea de la poștă la e-mail”, a spus McGuinness într-un comunicat.

Doar doar două treimi dintre bănci oferă plăți instant

Plățile instant au fost accetate inclusiv în UE, dar adoptarea voluntară în bloc a scăzut, doar două treimi dintre bănci oferind IP, care reprezintă doar aproximativ 13% din toate tranzacții.

Visa și Mastercard domină plățile transfrontaliere cu cardul, iar Bruxelles speră astfel că plățile instant, combinate cu reforme precum „open banking”, sau fintech-urile ce folosesc datele băncilor vor stimula concurența, mai scrie Reuters.

Citeste si

Premieră în România: încasări instant în euro prin Banca Transilvania. Leontin Toderici: Clienții au acum acces la un serviciu care înseamnă acces rapid la banii primiți dintr-o țară din Europa

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)