Un client Banca Romaneasca a primit din partea instantei din Galati un credit cu dobanda zero. Justitia a eliminat clauza de dobanda din contract, care a fost declarat netransparenta si abuziva. Cu ocazia OUG 50/2010, Banca Romaneasca a trimis clientului un act aditional prin care l-a instiintat ca noua dobanda este formata din Euribor la 3 luni plus o nou marja fixa, crescuta de la 4,85% la 7,25%. Asta in timp ce Euribor, referinta pietei pentru euro, ajungea la sub 1%.

Clientul a refuzat acest act aditional si a facut plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Plangerea a ajuns in instanta, si Judecatoria Galati a decis in decembrie 2012 ca Banca Romaneasca utilizeaza o clauza abuziva in contractul de imprumut la punctul 6, si a dispus eliminarea acesteia din contract, ceea ce inseamna ca imprumutul a ramas fara dobanda.

“Instanta retine ca aceasta clauza este abuziva in sensul literelor a,e si p din Lista anexata la legea 193/2000. Astfel, clauza permite comerciantului sa modifice pretul contractului (dobanda) fara sa confere consumatorului posibilitatea de a rezilia imediat contractul si fara acordul consumatorului in acest sens.”

Cei de la Banca Romaneasca au explicat magistratilor ca dobanda de baza a Bancii este costul riscului de tara (CDS) + costul rezervelor minime obligatorii (RMO) + Euribor 3M, insa aceasta explicatie nu a fost primita, si nu este prezentata in contract.

Banca Romaneasca a atacat cu recurs aceasta decizie, insa acesta a fost respins de Tribunalul Galati in octombrie, astfel incat sentinta a ramas definitiva si irevocabila.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)