Agentia de eveluare financiara Standard&Poor’s a redus ratingul a 34 de institutii financiare italiene, printre care UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, prezente si in Romania, si Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Luna trecuta, S&P a redus ratingul suveran al Italiei. Ratingul pe termen lung al institutiilor UniCredit si Intesa, primele doua cele mai mari banci ale Italiei, a fost redus la BBB+ de la A, a anuntat sambata agentia de rating, potrivit BusinessWeek.

Monte dei Paschi, a treia banca din Italia, a fost retrogradata la BBB de la BBB+. Toate trei au primit perspective negative. Ratingul de credit al Italiei a fost redus cu doua trepte pe 13 ianuarie, la BBB+ de la A. S&P motivandu-si decizia prin faptul ca eforturile liderilor europeni de a limita criza datoriilor din regiune va complica eforturile Italiei de a finanta imprumuturile.

S&P a revizuit profilul de risc al industriei bancare italiene, incluzandu-l in grupa a patra din grupa a treia, in cadrul sistemului de evaluare Bicra, pe fondul riscurilor in crestere. “Vulnerabilitatea Italiei la riscurile privind finantarea externa au crescut, in conditiile datoriei publice externe ridicate, diminuand considerabil abilitatea bancilor italiene de a rostogoli datoriile. Estimam o vulnerabilitate persistenta a profitabilitatii bancilor italiene in urmatorii ani”, au declarat reprezentantii agentiei de rating.

Si Fitch a retrogradat, pe 6 februarie, Intesa la A- de la A si Monte dei Paschi la BBB de la BBB+. Compania a confirmat ratingul A- pentru Unicredit.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)