Premierul Florin Cîțu a menționat astăzi într-o conferință de presă că Guvernul va adăuga, vineri printr-o Ordonanță de Urgență elaborată de Ministerul Sănătății, noi categorii de persoane care vor fi incluse în cea de-a doua etapă a programului de vaccinare împotriva noului coronavirus. Primul ministru a explicat că suplimentarea listei vine ca urmare a unor solicitări adresate Ministerului Sănătății din partea mai multor potențiali beneficiari.

”Lista persoanelor care se vor putea vaccina în cea de-a doua etapă se actualizează zilnic, pentru că sunt mai multe priorități pe care le observăm. Încă nu este luată o decizie în privința categoriilor de persoane ce vor fi adăugate pe listă. Ministerul Sănătății lucrează la această Ordonanță de Urgență. Am primit de la mai multe părți din societate și din economie solicitări pentru a fi incluse pentru etapa a două a programului de vaccinare. Recomand tuturor celor consideră că trebuie să se vaccineze în următoarea etapă să se adreseze Ministerului Sănătății”, a declarat Florin Cîțu.

Publicația online www.BankingNews.ro a aflat, potrivit unor surse guvernamentale, că angajați băncilor din front office vor fi incluși pe lista persoanelor care vor putea fi vaccinate în cea de-a doua etapă.

Guvernul a primit încă din luna decembrie 2020 o solicitare din partea asociațiilor care reprezintă angajații din bănci și din asigurări care lucrează direct cu publicul de a fi incluși în categoria persoanelor ce își desfășoară activitatea în cadrul sectoarelor economice vitale avute în vedere în etapa a-II-a de vaccinare.

”În cadrul punctului 4 din Strategia de Vaccinare adoptată de Comisia Europeană, sunt propuși pentru a fi vaccinați cu prioritate „angajații care nu se pot distanța social”, angajații din bănci și asigurări aflându-se în această situație. În acest context subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice, societățile bancare și cele de asigurări sunt parte din infrastructura critică națională și este imperativ necesar ca acestea să poată asigura continuitatea prestării serviciilor bancare și de asigurări către populație și companii în condiții optime, cu asigurarea condițiilor adecvate pentru evitarea riscurilor sanitare legate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce cauzează boala COVID-19”, se preciza în documentul transmis Executivului.

Publicația online www.BankingNews.ro a solicitat din partea Ministerului Sănătății și a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 o poziție oficială cu privire la decizia ce va fi adoptată în cazul angajaților din industria bancară, însă nu am primit un răspuns până în acest moment.

În prezent, lista potențialilor beneficiari ai vaccinului începând cu 15 ianuarie 2021 cuprinde următoarele categorii:

Etapa 2: Populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Aici sunt încadrate următoarele categorii de personal:

  • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu COVID-19 (ex: reportaje în unități medicale);
  • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
  • Personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume), uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă, centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric, unități de producție, transport și distribuție gaze, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale, comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale).
Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)