Din vara lui 2015 îndeplinim toate criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar la anul există riscul ca deficitul structural să depășească ținta, a spus Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale, în cadrul seminarului EU COFILE.

„Deficitul bugetului era la finele lui 2016 al treilea cel mai mare din UE, mai mic doar decât Spania și Franța. Cele două țări și-au redus deficitele, iar noi în cel mai bun caz vom avea la anul un deficit de 3%. Totodată, în 2016 deficitul comercial a fost al treilea cel mai mare, după Marea Britanie și Cipru”, a precizat Valentin Lazea. Comisia Europeană prognozează că la anul România va avea un deficit de 3,9%.

De asemenea, România nu mai îndeplinește nici o parte din criteriile pe care le îndeplinea deja din tabloul de bord.

„Ca urmare a relaxării fiscale din 2015 și amplificată an de an, convergența riscă să se piardă. De asemenea, există cei 14 indicatori din tabloul de bord. În 2014-2015 îndeplineam 13 din 14, fiind cei mai buni din Europa împreună cu Cehia și Polonia. Din aceste 13 criterii am pierdut unul anul trecut – indicele prețurilor locuințelor, care nu trebuia să crească cu peste 6%, dar a depășit acest nivel. Cel mai probabil anul acesta vom pierde și costul unitar cu forța de muncă, care nu trebuia să crească cu peste 12%, și cel mai probabil va depăși acest nivel în 2017”, a spus economistul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)