Mugur Isarescu a refuzat sa spuna daca BNR a supravegheat bine banca Volksbank Romania, insa a explicat jurnalistilor ca “a fost o institutie cu probleme”. “Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim despre o singura banca, v-am spus ca avem limite severe de a discuta de o singura banca, pot sa va confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta si pana la final. Deci, solutia lor a fost vanzarea cumpararea bancii la un pret cu discount. Dar mai mult de atat nici nu cred ca este bine sa aflati de la BNR”, a spus Isarescu, intrebat daca apreciaza ca Volksbank a fost o institutie supravegheata bine de catre banca centrala inainte de declansarea crizei.

Oficialul BNR a aratat ca mai multe detalii ar putea fi obtinute de la cumparator, Banca Transilvania, intrucat banca centrala are a afirlimite legale stricte privind tranzactiile comerciale, inclusiv achizitiile si fuziunile.

“S-a negociat puternic pentru ca activele bancii sa fie vandute la o valoare la care actionarul bancii sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare (…) Nu a fost un caz fericit experienta acestei banci in Romania, cu toate ca era o banca austriaca. Se stie acest lucru si peste hotare si in Romania”,a mai declarat Isarescu.

Relatia dintre banca centrala si Volksbank Romania a fost adusa in discutie saptamana trecuta, cand guvernatorul a fost intrebat in ce mod BNR a cerut eliminarea comisionului privind rezervele minime obligatorii din contractele de creditare ale bancii austriece, avand in vedere ca in privinta altor comsioane, considerate ulterior abuzive de catre instantele de judecata, institutie de reglementare si supraveghere sustine ca nu avea cadrul legal pentru a interveni.

La conferinta,  Isarescu a afirmat ca nu-si aminteste bine speta la care s-a facut referire, si a declarat ca nu a avut un credit la Volksbank, chiar daca declaratia de avere a Guvernatorului spunea altceva.

Guvernatorul BNR a arfirmat luni ca a fost o confuzie regretabila, aratand ca RMO este instrument de politica monetara, exact ca politica de dobanda, iar, in consecinta, reactia bancii centrale a fost absolut normala.

“Cum poti sa pui comisioane pe o masura de politica monetara? Atunci poti sa pui comision si pe dobanda de politica monetara”, a explicat Isarescu.

El a aratat ca la acea vreme a existat o prevedere legala care a permis bancii centrale sa intervina in acest caz particular, dar care nu-i dadea atributii in probleme de protectia consumatorilor.

Isarescu suparat ca jurnalistii vin la conferinte pentru a lansa provocari

Suparat ca intrebarile zilei au fost despre aceasta tema, fara intrebari consistente asupra raportului, Isarescu a declarat la finalul Raportului asupra inflatiei: “Eu am mai inteles de la Dvs (ziaristi- n.red) ca trebuie sa ma ocup de problemele personale si ca cea mai mare greseala e sa ma ocup de problemele Bancii Nationale”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)