8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, ne dă prilejul nouă bărbaților să ne exprimăm respectul, recunoștința și admirația față de femeile din viața noastră. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că 8 Martie este singura zi din an când femeile trebuie să se bucure de atenție specială, de afecțiune, de iubire, de încurajări, de flori, de sărutări sau de vorbe calde. Căci vorba politicianului englez Woodrow Wyatt, dacă „Un bărbat se îndrăgostește de ce vede, o femeie se îndrăgostește de ce aude”!

Dacă arunci o privire în sistemul bancar poți observa că, mai mult decât în orice alt domeniu din România, femeile reprezintă majoritatea covârșitoare. Doamne și domnișoare îmbină frumusețea naturală, farmecul feminin și cunoștințele universitare în toate agențiile bancare. Din cei aproximativ 58.000 de oameni care lucrează în industria bancară, circa 70% sunt femei. În ciuda acestui aspect statistic, bărbații sunt remunerați cu peste 30% mai mult decât femeile.

Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net al femeilor care activează în domeniul de intermedieri financiare și asigurări nu a trecut de 3.292 lei în 2014, în timp ce bărbații au câștigat în medie 4.653 lei net pe lună. Situația nefericită a diferențelor salariale este dată de faptul că numărul femeilor în funcții de conducere este destul de restrâns.

Spre exemplu, din totalul de 63 de membri ai conducerilor executive ale celor mai mari zece bănci din România, numai 14 sunt femei, ceea ce reprezintă aproximativ 22%. În board-urile de conducere ale Raiffeisen Bank (7 membri) și Bancpost (4 membri) nu regăsim nicio femeie, în timp ce la BRD (7 membri), Alpha Bank (9 membri) și Piraeus Bank (5 membri) doar câte o doamnă deține funcție de top management. La BCR (6 membri), Banca Transilvania (7 membri), CEC Bank (5 membri) și ING Bank (7 membri), femeile ocupă câte două locuri în board-urile de conducere. Cea mai echilibrată situație o regăsim la UniCredit Bank, acolo unde conducerea executivă este asigurată de trei bărbați și trei femei.

* BCR: Adriana Jankovicova și Dana Demetrian
* BRD: Gabriela Gavrilescu
* Banca Transilvania: Luminița Runcan și Gabriela Nistor
* Raiffeisen Bank: –
* CEC Bank: Mihaela Lucica Popa și Mirela Iovu
* UniCredit Bank: Daniela Bodirca, Alina Drăgan și Mihaela Lupu
* ING Bank: Mihaela Bitu și Patricia Andrei
* Alpha Bank: Irene Rouvitha Panou
* Bancpost: –
* Piraeus Bank: Mădălina Teodorescu

”Un board fără femei e plictisitor”, sublinia Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank, într-o declarație dată, în urmă cu câțiva ani, în Ziarul Financiar. Am ales să punctăm această vorbă de duh pentru că probabil poate fi considerată cea mai frumoasă urare pentru această zi specială.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)