Stocul creditelor de consum din bilan­turile bancilor a scazut cu echivalentul a 21 miliarde de lei fata de varful atins in februarie 2009, potrivit ZF. Bancile mai au in bilanturi circa 3 milioane de credite de consum dupa ce criza a sters 1,5 milioane de conturi. Doar ipotecarele si cardurile de credit au crescut.

Bancile au ramas astfel fara o sursa importanta de venit in conditiile in care aceste credite au dobanzi foarte mari.
Cresterea somajului, scaderea veniturilor si nesiguranta locului de munca au facut ca persoanele fizice sa treaca brusc de la exuberanta creditarii din perioada de boom economic, cand stocul imprumuturilor de consum se dubla de la un an la altul, la o atitudine mult mai prudenta vizavi de indatorare.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata de creditele de consum in lei, majoritatea finantarii fara garantii, declinul fiind de echivalentul a 14,5 mld. lei. O parte din credite au fost rambursate anticipat sau la scaden­ta, in timp ce altele au fost scoase de banci din bilanturi si vandute firmelor specializate in recuperarea de creante pentru ca debitorii nu si-au mai achitat ratele. Cele mai multe credite in lei au ajuns in default la inceputul crizei, mai scrie ZF
Poate tocmai aceste date negative iau facut pe bancheri sa aiba in aceasta vara promotii pentru aceste produse.

Citeste aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)