Cardul va deveni in curand istorie, iar platile le vom efectua cu smartphone-ul. Unii sunt chiar mai drastici: platile cu cardul si chiar cele cu bani gheata vor ajunge in cati va ani de domeniul trecutului. Telefonul mobil va deveni “moneda “universala. Analistii de la CNN sustin ca, in cativa ani, chiar si banii ar putea disparea si nu vom mai avea nevoie de ei in forma clasica, ci vom iesi din casa doar cu un telefon mobil,  cu care ne vom achita toate cheltuielile.

Avem nevoie doar de un telefon inteligent cu o aplicatie denumita NFC (Near Field Communication), pentru a scapa de portofel. Iar bancile anunta ca din 2013 este posibil sa folosim toti aceasta aplicatie. Bancile ne permit deja sa administram conturile cu ajutorul unui smart-phone. Mai mult cele mai noi aparate functioneaza la fel ca un card si pot sa faca plati doar printr-o simpla apropiere de aparatul de taxat.
Odata activata functia NFC pe telefon, el este pregatit sa utilizeze cardul bancar incorporat in el. Cu alte cuvinte trebuie sa apropii de device, iar in acel moment POS-ul transmite informatiile catre banca, iar banii sunt luati din cont. Pentru cumparaturi de pana la 100 de lei nu trebuie sa introduceti PIN-ul. Sistemul este sigur si nu veti putea plati din greseala cand treceti pe langa un cititor, sustin bancherii.

“Cititorul asteapta ca acel telefon sa fie apropiat de device si o fractiune de secunda sa raman nemiscat in fata aparatului”,  explica Ciprian Nicolae director inovatii BRD.

In prezent, telefonul este folosit de cateva sute de romani intr-un proiect pilot, dar va fi disponibil in masa de anul viitor. In prezent, telefoanele ne ajuta cand suntem departe de un calculator sau bancomat.

Atentie unele aplicatii costa. 2 lei pe luna costa Mobile Banking la Unicredit Tiriac Bank unde “acest lucru inseamna niste beneficii, pentru ca pretul este la jumatate fata de pretul direct la ghiseu”, explica Bogdan Spuza,director marketing.
Se va ajunge sa folosim internet bankingul pe telefon la fel cat de mult il vom folosi si pe cel de pe calculator, cred alti specialisti, citati de Stirile ProTV.

Pana atunci, 87% dintre tranzactiile cu cardul reprezinta retrageri de la bancomate. Doar 18% dintre romani fac plati cu el direct.

 

NFC este prescurtarea de la Near Field Communication si permite efectuarea de comunicatii dintre doua device-uri compatibile de la cativa centimetri. Standardul NFC se dovedeste util in operatiile financiare, conexiune mai facila dintre un router si smartphone, ș.a.m.d.

 

MasterCard Worldwide anunta ca mai multe telefoane NFC (Near Field Communication) au fost certificate pentru utilizarea tehnologiei MasterCard PayPass, oferind consumatorilor dispozitive capabile de plati contactless rapide si sigure, la sute de mii de adrese ale comerciantilor PayPass din toata lumea.

Ce telefoane sunt compatibile in prezent

Noile aparate certificate de MasterCard includ următoarele modele:

– BlackBerry Bold 9900/9790 şi BlackBerry Curve 9360/9380

– HTC One X

– Intel Smartphone Reference Device

– LG Viper 4G LTE, LG Optimus Elite

– Nokia 603, Nokia Lumia 610 NFC

– Samsung Wave Y, Samsung Galaxy mini 2, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy Nexus (GT-i9250)

– Sony Xperia S, Sony Xperia P şi Sony Xperia sola.

Si  Visa e gata sa porneasca de anul viitor. “Vom incerca sa introducem primele plati cu telefonul mobil chiar din acest an, daca nu cel tarziu anul viitor. Este dificil de estimat, pentru ca in Romania si platile contactless sunt la inceput”, a spus Catalin Cretu, seful Visa Romania.

Despre acest subiect citesti si aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)