Piata bancara din Romania a mai inregistrat o premiera: pentru prima oara o banca pierde definitiv un proces colectiv. Cea mai mare banca din sistem pierde un proces colectiv deschis de clientii nemultumiti de clauzele existente in contractele de credit. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate unor clienti ai BCR, pentru prima oara, intr-un proces colectiv cu institutia de credit. Astfel, 207 de client ai bancii vor avea rate mai mici, decizia instantei fiind definitiva si irevocabila.

BCR a pierdut procesul colectiv inceput in anul 2010, cunoscut sub denumirea G1,  clientii fiind reprezentati de avocatul Gheorge Piperea

Ei au castigat in instanta eliminarea din contract a dobanzii de referinta variabila (DRV) despre care instanta spune ca este nula si ca nu ar trebui sa existe pentru ca ar fi stabilita de banca dupa propria vointa, condiderand-o abuziva. Instanta suprema a mentinut decizia Curtii de Apel care a constatat ca fiind abuziv si comisionul de administrare al creditelor, intrucat era perceput la valoarea initiala a acestora si nu la sold.

“Am infrint BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fara 5 zile de la demararea acestui dosar”, a anuntat avocatul Piperea pe pagina personala de Facebook.

Pozitia BCR cu privire la decizia instantei

“BCR are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor. Inclusiv clientii aflati in proces cu banca la instantele superioare au putut inchide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobanzi de pe piata. Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii.

Nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda, ca atare ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasca decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii.

Asteptam redactarea hotararii instantei, in aceasta situatie fiind incerta interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): “nulitatea absoluta parţiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinţa variabila, precum si orice alta clauza care permite modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii.”

BCR vrea sa inchida litigiile cu clientii pe cale amiabila si a lansat deja o o oferta de reducere a ratelor. Pana in prezent peste 10.000 de clienti au acceptat oferta bancii. Citeste aici despre oferta BCR

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)