Scăderea indicelui pieţei monetare, ROBOR, este în primul rând o consecinţă a îmbunătăţirii lichidităţii interbancare, dar şi o recunoaştere din partea pieţei a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simţitor, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

“Scăderea indicelui pieţei monetare, ROBOR, este în primul rând o consecinţă a îmbunătăţirii lichidităţii interbancare. De asemenea, mai este vorba şi de percepţia investitorilor, care s-a îmbunătăţit vizibil în ultima perioadă. Evoluţiile recente sunt, însă, şi o recunoaştere din partea pieţei a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simţitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. În aceaşi perioadă, ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%”, a explicat oficialul BNR pentru Agerpres.ro.

Acesta a menţionat că au existat bănci care se aşteptau ca, în săptămâna 4 – 8 ianuarie, să aibă loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al BNR, însă calendarul de şedinţe este suspendat, pentru că “am vrut să avem flexibilitate maximă de acţiune, astfel Consiliul se poate întâlni oricând este nevoie şi/sau consideră oportun”.

“Mai trebuie menţionat că, în ultima perioadă, nivelul ROBOR a fost în imediata apropiere a nivelului facilităţii de credit, rata de dobândă cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale, de 2%. Revenirea sub acest nivel, în interiorul coridorului de plus/minus 0.5 puncte procentuale în jurul ratei de dobândă de politică monetară arată ca piaţa funcţionează bine”, a adăugat Cristian Popa, potrivit Agerpres.ro.

În ultimele 10 luni, BNR a amplificat infuziile de lichiditate

Încă din vară, Guvernatorul Mugur Isărescu anunța obiectivul imediat al Băncii Naționale, ce presupunea asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb. În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale,continuând apoi și cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară.

Ce urmează?

Există analiști care consideră că economia ar avea nevoie și de reducerea dobânzii cheie, pentru a stimula consumul, în contextul unor indicatori economici stabili. Lichiditate din piață, inflația mică, depozitele populației la fel și somajul în stagnare, ii fac pe economiști să preconixeze o scădere a dobânzii cheie.

Reamintim că BANKINGNEWS a scris despre excesul de lichiditate din piața bancară, infuzie ce a dus la dobanzi in scadere, in incercarea BNR de a sustine consumul.

⤵️

Infuziile de lichiditate susținute de BNR au dus dobânzile în jos. ROBOR și IRCC, la minim

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)