26% din populatia bancarizata din mediul urban foloseste cardul pentru a plati cumparaturile zilnice, iar in mediul rural proportia este de 13%, arata datele  Fondului de Garantare a Depozitelor. Platile directe cu cardul la comercianti sunt in crestere. Dar si retragerile de numerar. “EU platesc cu cardul” este un concept de viitor, lansat de publicatia online BankingNews.ro si care isi doreste promovarea unui instrument de plata util si facil, modern si sigur.

MasterCard s-a implicat intr-o campanie de promovare a platilor cu cardul unde va acorda si premii. Citeste aici

„Platile cu cardul reprezinta o normalitate in tarile dezvoltate, fiind preferate datorita beneficiilor precum usurinta cu care se realizeaza, economia de timp si siguranta tranzactiilor, avand de asemenea un impact semnificativ asupra reducerii economiei nefiscalizate. In Romania, ponderea platilor cu cardul in totalul platilor este, insa, de numai 4,4%, in timp ce media UE este de peste trei ori mai mare. Aceasta campanie este modul prin care MasterCard contribuie la albirea economiei in Romania, explicandu-le posesorilor de carduri care sunt beneficiile utilizarii lor la comercianti si recompensandu-i pentru plata cu cardul”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, MasterCard Romania.

O tara cu un mediu rural total nebancarizat mai are ceva pasi de parcurs pana la plata cu cardul. Educatia financiara ramane principalul demers, daca ne dorim o populatie informata, activa in banking, unde cardul nu se odihneste in portofel pana in ziua de salariu

 

Platile efectuate la comercianti direct cu cardul au crescut cu 16% anul trecut si au ajuns la 30 miliarde de lei, in timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri au urcat cu 7%. Ca volum, retragerile de numerar au fost de patru ori mai mari decat platile, potrivit datelor BNR.

Iar acest subiect a fost atins de toti invitatii prezenti in cadrul simpozionului din 23 Aprilie “EU platesc cu cardul”. Invitatii au punctat: piata cardurilor a stagnat (sunt 14.500.000 de carduri active in piata) si pentru ca exista o discrepanta intre mediul urban si cel rural. Mai mult, si la oras, platile cu cardul sunt o incercare (nu poti achita factura la intretinere cu cardul) iar multe institutii ale statului inca nu permit acest “lux”:

 

Bancile si reprezentantii operatorilor de carduri isi doresc o mai buna mediatizare a platilor cu cardul, scopul fiind cresterea gradului de educatie in randul consumatorilor.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)