FMI. Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale

Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional.

Analiza FMI vorbește inclusiv despre incertitudinile din Europa de Est care se va confrunta cu o inflație ridicată și costuri de finanțare pe măsură.

Dincolo de suferinţa umană şi fluxul istoric de refugiaţi, războiul majorează preţurile la alimente şi energie, alimentează inflaţia şi erodează valoarea veniturilor, perturbând comerţul, lanţul de aprovizionare şi remitenţele în ţările vecine Ucrainei. De asemenea, erodează încrederea şi produce incertitudini în rândul investitorilor, ceea ce scade valoarea activelor, înăspreşte condiţiile financiare şi ar putea duce la ieşiri de capital de pe pieţele emergente, se arată într-o postare pe site-ul FMI.

“Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creşterea şi va majora preţurile”, avertizează FMI.

Deja instituţia cu sediul la Washington anunţase că se aşteaptă să revizuiască în scădere precedenta prognoză privind o creştere de 4,4% a economiei mondiale în 2022. În postarea de marţi, FMI sugerează că ar putea înrăutăţi şi previziunile privind creşterea regională.

Estimările actualizate ale FMI vor fi publicate pe 19 aprilie.

Ţările care au expunere directă din punct de vedere al comerţului, al turismului şi al finanţelor vor simţi presiunea în creştere, existând şi un risc mai ridicat de instabilitate în anumite regiuni, cum ar fi Africa Subsahariană, America Latină, Caucaz şi Asia Centrală. În acelaşi timp, insecuritatea alimentară va spori probabil în zone din Africa şi Orientul Mijlociu, unde ţări ca Egipt importă 80% din grâul lor din Rusia şi Ucraina, avertizează FMI.

Pe termen mai lung, “războiul ar putea afecta în mod fundamental ordinea economică globală şi geopolitică prin reconfigurarea lanţului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a reţelelor de plăţi şi a modului în care statele vor regândi deţinerile valutare”, apreciază FMI.

Reamintim că Banca Centrală și companiile rusești au conturile din Occident înghețate, iar astăzi, Rusia ar putea fi declarată în incapacitate tehnică de plată deoarece trebuie să ramburseze o datorie de 117 milioane de dolari în contul a două emisiuni de obligațiuni cu scadența în anul 2023 și, respectiv, în 2043. Însă piețele financiare se așteaptă ca datoria ajunsă la scadență să nu fie plătită, iar de aici încep problemele grave ale Rusiei.

Astel, FMI se aşteaptă la recesiuni profunde în Rusia şi Ucraina şi estimează că Europa s-ar putea confrunta cu perturbări ale importurilor de gaze naturale şi ale lanţului de aprovizionare.

Europa de Est se va confrunta cu o inflație ridicată și costuri de finanțare pe măsură

Europa de Est, care a absorbit cea mai mare parte din cele trei milioane de refugiaţi ucraineni, se va confrunta, ca rezultat, cu costuri de finanţare mai ridicate.

Fiind în imediata vecinătate geografică a conflict militar din Ucraina, țările CE4 (Republica Cehă, Ungaria, Polonia și România) sunt în mod natural predispuse la riscuri. Băncile centrale se așteaptă la o perioadă de incertitudine cauzată de evenimente tragice din Ucraina. În ceea ce privește impactul economic, războiul va crește și mai mult presiunile inflaționiste (în primul rând prin creșterea prețurilor la energie și mărfuri și, de asemenea prin deprecierea monedelor în unele ţări) şi va afecta negativ economiile globale. În lunile următoare, băncile centrale se vor confrunta cu provocări privind ritmul optim al politicilor monetare. Băncile centrale cheie (BCE și Fed) au fost până acum reticente în a crește ratele dobânzilor cheie, însă de astăzi, FED va crește dobânda cheie, așa cum BankingNews scria AICI.

De altfel, prognoza BCE include și o primă evaluare a consecințelor războiului. Creșterea reală a PIB-ului în zona euro a scăzut la 3,7% (anterior 4,2%) în 2022, 2,8% (2,9%) în 2023 și 1,6% (1,6%) în 2024. Prognoza inflației a a fost revizuită semnificativ până la 5,1% (3,2%) în acest an, 2,1% (1,8%) în 2023 și 1,9% (1,8%) în 2024.

Tările din jurul nostru se confruntă deja cu o inflație galopantă și se așteptă creșteri ale dobânzilor cheie inițiate de băncile centrale. În Polonia, prima economie din regiune, Banca centrală de la Varșovia a actualizat scenariul macroeconomic pe termen scurt și mediu (reducând previziunile pentru dinamica anuală a PIB-ului și majorând prognozele pentru ritmul anual al prețurilor de consum). Pe de altă parte, banca a decis creșterea ratei de dobândă de referință de la 2,75% la 3,50%. Acestea măsuri vin pe fondul datelor din luna martie care arată că Polonia va atinge o inflatie de 10% in martie, iar banca centrală poate creste dobanda cheie pana la 4,5%, potrivti unei analize ING.

La fel și Ungaria. Chiar dacă inflația în februarie a fost de 8,3% analiștii ING se așteaptă la creșteri de prețuri pentru alimentele, servicii iar acestea vor duce la o creștere semnificativă a inflației în lunile mai-iunie. ING intrevede și aici o inflație de două cifre – probabil peste 10% de la an la an.

Și Cehia se confruntă cu o inflație accelerată, nivelul atins in luna februarie a fost de 11,1% față de februarie 2021.

Situatia din Ucraina complică evolutia inflatiei, iar analiștii văd multă incertitudine și pe piața din România, cu o inflație de 11-12%, potrivit economistului șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Acesta a declarat că institutia si-a revizuit creșterea economică la 3,7%, de la 4,5%.

Și Banca Transilvania și a actualizat datele care aarată că economia României ar putea crește cu ritmuri anuale de 3,5% în 2022, 4,4% în 2023, respectiv 4,7% în 2024.

Și BCR și-a refăcut calculele după noile date din piață și preconizează o inflație ce va ajunge la 12,5% la finele anului. Banca intrevede o creștere a dobânzii cheie în 5 aprilie cu 50 pb, pânaă la 3%.

 

După aceste date, cel mai probabil că BNR isi va reface calculele, va schimbe dozajul și va crește dobânda cheie în ședința din 5 aprilie, în încercarea de a domoli inflația.

Pe măsură ce războiul paralizează lumea, acesta va genera efecte de undă în întreaga lume, inclusiv o “inflația alimentară”. Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu rămâne în Ucraina.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)